Iščite po spletni strani
BREZPLAČNA POŠTNINA ZA VSE NAKUPE NAD 40€
PRIDOBI POPUST S PROGRAMOM ZVESTOBE - SPORT&BONUS
Blog
01.02.2021.

OGLED NUJEN: Najboljši športni dokumentarci vseh časov

Verjamemo, da je tako za vas kot za vse ostale bivanje doma pozimi zvečer neizogibno, razen v dneh, ko čas izkoristite za vadbo. Zakaj potem ne bi tega časa izkoristili na pravi način? Danes na seznam dokumentarnih filmov, ki si jih mora ogledati vsak ljubitelj športa, dodajamo najboljše športne dokumentarce vseh časov. Nekatere ste nedvomno že videli, o nekaterih smo že pisali, a posodobitev nikoli ne škodi. Pa poglejmo, kaj se skriva na našem seznamu obveznega ogleda.
 

"Kicking & Screaming" (1995) - najboljša zgodba o angleškem nogometu doslej

BBC-jev dokumentarni film o angleškem nogometu skozi šest neverjetnih epizod pripoveduje zgodbo o narodu, ki ima to igro v krvi. V YouTubu ga ni mogoče zlahka najti (nazadnje je bil predvajan leta 1998). Brez dvoma pa lahko trdimo, da na najlepši način ponazarja razvoj nogometa v Angliji, vse do preboja do Premier League.

Dokumentarec je poln neverjetnih video izsekov z nogometnih tekem in tudi nekoliko podcenjenega angleškega humorja. Nekdanji škotski nogometaš Denis Law leta 1966 svetovni pokal na koncu ene od epizod zaključi z besedami: »Igral sem golf v Manchestru in, povsem netipično za Manchester, je deževalo. Bila sva na terenu. Tip, s katerim sem se igral, je bil obupan, a me je kljub temu premagal. Ko sva se vrnila nazaj v klubsko hišo, so bili vsi člani pri oknih. Anglija je zmagala s 4:2. Mislil sem, da je konec sveta."
 

"Tyson" (2008) - dokumentarni film o enem največjih in najbolj kontroverznih boksarjev vseh časov

Ta športni dokumentarni film govori o samo enem človeku in, logično, citirani je eden in edini ... Na levi strani ima tetovažo maorskega bojevnika in čeprav je videti grobo, so besede, ki jih izgovarja, premišljene in lepo izgovorjene. Seveda je to Mike Tyson - boksar, ki je res globoko in iskreno povedal zgodbo o svojem vzponu do svetovnega prvaka v težki kategoriji.

Spomin na enega največjih boksarjev vseh časov z videoposnetki, posnetimi med boji, pri mnogih še vedno vzbuja neverjetno strahospoštovanje in je pravi dokaz njegove moči, hitrosti in spretnosti v ringu.
 

"Hoop Dreams" (1994) - zgodba o košarki in sanjah

Skoraj vsi ljudje, ki so sodelovali pri nastanku tega dokumentarca, so danes del legende. In dejansko je v času nastanka predstavljal prave novitete v smislu formata in vsebine.

Filmska ekipa je pet let preživela v Chicagu, kjer so sledili dvema srednješolskima košarkarjema in njihovima družinama, na način, ki ga prej preprosto ni bilo mogoče videti. Že pred tem je bilo veliko zgodb o otrocih, ki so se zaradi športa izognili napačni množici in ulici, vendar nobena ni bila tako globoka.

Hoop Dreams nima samo čustvene, temveč tudi dramatično moč. To je zgodba o velikih sanjah, žrtvovanju in ljubezni do košarke, ki je danes ne vidimo več tako pogosto.


 

"Senna" (2010) - čudovit dokumentarec o najhitrejšem človeku formule 1

Režiser Asif Kapadia je s svojo različico filma o človeku, ki ga po vsem svetu poznajo kot Ayrton Senna, dvignil produkcijsko lestvico dokumentarnih biografij in ne le športnih. Z uporabo samo posnetega gradiva, brez dodatnih pričevanj in intervjujev, občinstvo neposredno seznani z zasebnimi in javnimi trenutki voznika formule 1.

Hkrati pa je življenje Ayrtona Senne posebno in tragično, zaradi česar ta film gledalca očara od začetka do konca. Preverite.


 

"Čas zmage: Reggie Miller proti New York Knicks"

Kaj se zgodi, ko mega-popularni režiser in navdušen ljubitelj košarke (Spike Lee) začne "vojno" s superzvezdnikom NBA, kakršen je bil in je še vedno Reggie Miller? To, da si skočijo v lase navijači Knicksa! To je zgodba košarkarja, ki je v 8,9 sekunde dosegel 8 točk, da bi končal zadnjo igro končnice in v tem je, s tem se boste strinjali, brez primere!


 

"I Am Bolt" (2016) - zgodba o svetovno znani legendi teka

Njegovo ime je znano vsem ljudem po vsem svetu in prepričani smo, da s tem ne pretiravamo. Zgodba je edinstvena, tako kot on - Usain Bolt. To ni samo zgodba o njem, ampak tudi o športu, v katerem je pustil nepozaben pečat, o svoji domovini, o navdihu in motivaciji, ki jo širi z vsakim svojim gibom. Zato je dokumentarec "I Am Bolt" obvezen na vašem seznamu za ogled.


Temu seznamu dodajamo tudi "Zadnji ples", dokumentarec, ki ste ga zagotovo gledali ne enkrat, ampak vsaj petkrat. A kot smo rekli na začetku, nikoli ni prepozno za posodabljanje gradiva in uživanje navdiha, ki ga bo prinesel vsak od teh dokumentarcev.

Avtorske pravice fotografij: equire.com
 

Ekipa Sport Vision

Komentiraj

Trenutno nema komentara

Podobni članki

21.
Jul.
2021.
Blog
Poletne temperature ne ustavijo športnega duha! Izkoristite tudi hladnejše dni, predvsem pa nižje temperature zjutraj in zvečer in si za določe...
13.
Jul.
2021.
Blog
Izberite ene od teh kopalk in poskrbite, da boste to poletje na plaži ali ob bazenu izgledale ženstveno in elegantno.
12.
Jul.
2021.
Blog
Trendi se spreminjajo, a superge Air Max ostajajo naše najljubše ne glede na sezono. To so modeli, ki si jih želimo zdaj!
23.
Jun.
2021.
Blog
Čas je, da svojo poletno kolekcijo dopolnite s temi modeli. Za vas imamo neverjetne predloge!
14.
Jun.
2021.
Blog
V čem se bo letošnje evropsko nogometno prvenstvo razlikovalo od prejšnjih? O tem in drugih zanimivostih v današnjem blogu.
08.
Jun.
2021.
Blog
Blagovna znamka ASICS je ena tistih, na katere smo v svoji ponudbi najbolj ponosni.
24.
May.
2021.
Blog
Dnevi visokih temper se bližajo. S tem pa se bližajo tudi tekaška tekmovanja, ki jim boste s temi oblačili lažje kos. Spodaj so modeli, ki ne smejo zd...
04.
May.
2021.
Blog
Tek za mnoge ni najljubša telesna aktivnost, vsekakor pa je med najbolj zdravimi. Koristi teka so številne in nemogoče bi jih bilo v celoti izm...
28.
Apr.
2021.
Blog
Že 15 minut treninga je dovolj, da prebudite svoj center. Predstavljamo vam nekaj vaj pilatesa, ki vam obljubljajo močan in popolno oblikovan trebušče...
19.
Apr.
2021.
Blog
Superge so že dolgo časa nepogrešljiv kos vsakodnevnih kombinacij. Kot najbolj iskan tip obutve so začele izstopati nekaj sezon nazaj.